Mediální lži a odpovědnost za ně

Jak už je zvykem, lži v médiích bežně komentujeme, dokážeme je rozpoznat, ale neženeme k odpovědnosti lidi, kteří námi takto manipulují.

Všimněte si zajímavé souvislosti s rokem 1989. Stejně alibistický přístup k pravdě prokazovali jak novináři tak i umělci. Při jakémkoliv rozhovoru hořekovali jak moc chtěli hrát. Tato “touha” je dovedla až k značně velké kolaboraci s režimem. Dodnes vlastně nepochopím, proč lidé sedli na vlnu očerňování komunistů, když jejich režim byl plně podporován právě “umělci”, kteří s oblibou tvrdí, že jsou svědomím národa. Povím Vám, pěkně špinavé svědomí. Ale zpět k našim médiím.

Tištěné plátky už nemá smysl řešit, protože s jejich soukromými majiteli je situace vlastně jasná. Soukromé televize a rádia jsou na tom úplně stejně, naštěstí se ale nesnaží příliš zasahovat do politických témat s výjimkou specializovaných pořadů jako je páně Punčochářův pořad či zmanipulované diskuse na dalších komerčních televizích.

Podstatná je z tohoto úhlu pohledu u nás vlastně jenom Česká televize a predevším jejich dcerka ČT24. Za povšimnutí stojí jejich aktivity po osmé hodině večerní a především po hodině desáté. Zvykem bývalo v týdnu důležité události diskutovat právě již od osmi hodin, všimněte si ale, ze s počátkem občanské války na Ukrajině tento blok obsahuje raději opakování apolitické odrůdy pořadu Hydepark Civilizace. Zaměřte se ale na diskuse po desáté a dostanete takové vymytí mozku jaké se moc nevidí. Česká televize ani nepovažuje za nutné zprávy ověřovat z nezávislého zdroje, kterým rozhodně není CTK ani Reuters. Nestydí se uveřejnit ne-li přímo lež, tak polopravdu.

Za tento stav samozřejmě mohou jen tam zaměstnaní lidé, kolaboranti s mocí. Vždyť přece novinář byl příkladem člověka, pro kterého morálka stojí na vrcholu žebříčku hodnot. Lidé kteří pracují na těchto pořadech, vcetně moderátorů Vám budou tvrdit, že potřebují peníze, pak ale přece nemohou pracovat jako novináři.

Chtěl bych touto cestou všechny požádat o názor na možnost shromažďování důkazů o lžích těchto lidí a vytvoření jakýchsi “cibulkovských” mediálních seznamů za účelem jejich pozdějšího využití pro potřeby potrestání všech lhářů a válečných štváčů.

Dušan

Napsat komentář