Zemanův projev z Lán

originální text

Jak trefně popsala paní Ryšánková situaci postavenou kolem prezidentova projevu z Lán, to se jen tak někomu nepodaří. Nádherně vystihla oč vlastně v této kauze jde a jací jsme všichni pokrytci. Často slýchám názory, že prezident sprostě mluvit nemá, ale nikdo se nepozastavuje nad tím, že sdělovací prostředky všemi směry vrhají název skupiny Pussy Riots a nikdo se nad tou sprosťárnou nepozastavuje. Zkuste ale název přeložit, aby všichni slyšeli, co vlastně říkají.

Krásné je i to, jak autorka vystihla směr, odkud “kritika” přichází. Ano “kavárenská” společnost je hluboce zhnusena projevem prezidenta. Lidé jako pan Schwarzenberg, který do sdělovacích prostředků bez skrupulí nelituje použít slov “nehodných politika”. Autentické zdroje. Páni “umělci” reprezentovaní např. Davidem Černým, který prezidenta označil za kreaturu, která má místo úst řitní otvor. Tuto kritiku aplikuje člověk, který dokáže urazit i celé národy daleko trestuhodnějším způsobem a pak se schová za “uměleckost”. U umělců to ale nebereme tak vážně, protože na sebe chtějí jen upozornit a šokovat nám, aby prodali své “umění” – zase jde jenom o peníze.

Obdobně je na tom například pan Kalousek, který sice nedělá 4.cenovou z Lán a Hradu, ale posouvá budovu Parlamentu někam ještě dále za pomoci jak slovníku tak svého objevu obscéních gest, která pak jako správný malý chlapec z pískoviště vysvětluje velmi úsměvným způsobem.

Závěrem bych tedy rád napsal, že vlastně nikdo z nás nemůže prezidenta kritizovat neboť se většinou chováme naprosto stejně. Asi by bylo užitečné se společně snažit dostat společnost do stavu. kdy se v drtivé většině nebudeme k takovéto mluvě uchylovat ani v prostředí domácím, protože principiálně není rozdílu mezi “hradem” mého domova a Hradem. Pak nebudeme muset pokrytecky volat, že sprosťárny nepatří na oficiální místa, sprosťárny totiž nepatří nikam. I když je to dobrý začátek jak začít nazývat věci pravými jmény a bez pokrytectví.

 

Napsat komentář